[討論]鋼彈系列你(妳)喜歡哪一些的作品

kaede0518 2009-12-22 10:12:45 發表於 動漫 [顯示全部樓層] 回覆獎勵 閱讀模式 125 36267
yanscott07 發表於 2010-5-1 12:27
都很讚阿~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
tungsol5687 發表於 2010-5-31 23:46
SEED跟命運因為被福田搞爛了實在不願回想
但其附屬的異端系列真的蠻好的
可惜沒動畫
weixxx 發表於 2010-6-1 16:22
最喜歡的應該是W吧~~
天使鋼彈和死神鋼彈的造型一整個就很對味!!!
駕駛員最喜歡阿姆羅....因為我對機戰還是有愛的!!
魂+必中+必閃~~~衝阿~~Hi-vi鋼彈!!
w901107 發表於 2010-6-2 07:16
機動戰士鋼彈00(AC2307)
最有劇情
也愛情
有親情
有三腳戀
有民族情
還有宇宙和平的願望
現在南北韓打得火熱,現在最需要和平
oneezete 發表於 2010-6-10 05:18
鋼彈還是0083的故事最好看阿
design68 發表於 2010-6-10 09:00
0083和08小隊
我是軍軍事派的....
gary002 發表於 2010-6-10 10:49
個人認為

0083 , 08小隊 最好睇, 馬沙之反擊 最正

可能係因為佢地故事情節比較接近0079, 再加上畫面比較接受到....

基本上全部高達系列, 我就係冇睇到 0079 and v高達....

前者因為畫質實在頂唔順....後者...感覺上主角太小朋友..雖然n年前我最喜歡的bb模型是v高達.....

唔記得講turn a.....真係見到部高達同主角樣貌...我即刻變身做turn "f"( fuck).....第一次睇以為係惡作劇....

至於比較新代的....w 的ova 唔錯..不過成套就真係麻麻地...

seed 其實算係無論在畫質(廢話), 音樂, 機體令仔度算係做得最好...不過主角太屈機了...感覺上都係好似以前0083 果d打架方式比賽"合理".....
885438 發表於 2010-6-11 00:25
W系列吧....最有感覺..其他普通..比較不會讓我驚艷
天使海藍 發表於 2010-6-11 13:03
我個人也蠻喜歡W系列的天使鋼彈......雖然看了很多系列的卡通....都發現男主角很多都比女主角矮
shadow2002 發表於 2010-6-12 19:05
我個人也是偏好宇宙世紀(UC)年代的,
當然也不是不能接受其他年代的動畫,像W、G、OO
我也覺得很棒,可以讓我用不同的角度去思考
除了CE...恩...作為偶像劇,真的很棒!!!
你需要登入後才可以回覆 登入 | 註冊會員